Цветовете в интериора

  Монохромни съчетания

  Съчетаването на няколко нюанса на един цвят е често срещан вариант, при обзавеждането. Подходящ е за помещения, в които търсим спокойна, ненатрапваща обстановка. За да бъде по-уютно, може да се поставят декоративни елементи в друг цвят, за акцент.

   Сините цветове излъчват спокойствие и предразполагат към съсредоточаване на мисълта. Внушават представа за безкрайност, по-голяма обемност и въздушност. В интериора те са подходящи особено за слънчеви помещения. Употребени за стените и тавана в дневната и спалнята, действат успокояващо и създават чувство за престореност. В близост със зелените цветове сините стават по-студени.  



   
  Кафявите цветове внасят чувство за топлота, уют и отмора. В композицията на интериора тези цветове се оказват много необходими. Без тях липсва търсената устойчивост и закътаност на жилището ни. 








   Сивите цветове са неутрални. Те влизат в хармония с всички цветни тонове. За интериора сивите цветове са особено важни, защото смекчават яркостта на останалите цветове до поносими граници. Те са прекрасен фон за открояване на други цветове в интериора.  


 

Контрастни съчетания

При контрастни съчетания се използват два или повече противоположни цвята. 

Например: синьо + оранжево, червено + зелено, лилаво + оранжево;

Баланса е най-важен при тези съчетания. За да се избегне тежка и затормозяваща атмосфера е добре да се включи и трети неутрален цвят, който да помогне за баланса в помещението. 


















Пастелни съчетания

При избора на такова съчетание за дадено помещение, не трябва да прекаляваме с броя цветовете. Добри съчетания стават с два, три цвята. Хубаво е да има и детайли в по-наситен цвят, за акцент.

 











    Зелените цветове изразяват сигурност, настройват успокояващо и създават добри условия за почивка. В интериора се прилагат в омекотени тонове, предимно като цвят за стените в спални и по-рядко в дневни.




    
 Оранжевите цветове са едни от най-активните. Те действат силно емоционално и възбуждащо, настройват към радост и веселие, олицетворяват здраве и деен живот, но намаляват оптично пространството. В интериора оранжевите цветове се прилагат с интензивен тон за подсилване на зоните на активните процеси.