Кухни


Новата Ви кухня трябва да изглежда добре и да е обзаведена с
висококачествени уреди? За щастие днес кухните постигат много
повече. Съвременната кухня е проектирана според
индивидуалните Ви нужди и навици.
Резултатът: Оптимално оползотворяване на пространството и
повишаване на качеството на движение.
Нашият опит показва, че една кухня се използва приблизително 20
години, следователно си струва да се обмислят добре желанията
и изискванията при закупуване на нова. Кухнята е помещение, в
което се задържаме дълго време и това трябва да ни доставя
удоволствие всеки ден.

Типове кухни

Можем да определим типовете кухни спрямо тяхната форма на функционално разпределение на П- или U-образна, G-образна, L- образна, островна, двуредни кухни, едноредни кухни.
типове кухни 
При определяне типа на бъдещата ни кухня трябва да имамеме в предвид, избора на нейното функционално разпределение,ергономичността на отделните зони в него и интегрирането на кухнята към останалата част от интериора на помещението. ако то обединява и други зони.
експлоатация
Ергономичността в интериора на кухнята се определя спрямо нивото на експлоатация. Немската фирма Блум създадоха система за достигане на оптималност в ергономичността на кухненското пространство. Разбира се определеното на най-експлоатирани зони, най-удобно тяхно разпределение е твърде субективно и зависи спрямо физическите дадености на обитателя, като височина, тегло, боравене с лява или дясна ръка. Най-важното, което трябва да знаем са видовете зони, които са необходими за проектирането на едно практично кухненското пространство.
Зона за миене
Зона за печене
Зона за приготвяне
Зона за съхранение
Съществуват няколко изисквания в ергономичността на отделните зони, с които всеки трябва да се съобрази. Зоната за миене не бива да бъда по малка 90см, зоната за печене 60см, зоната за приготвяне 100см, зоната за съхранение не по малко 180см ширина.
зони в кухнята
На тази картина се вижда определянето на разположението на отделните зони
 според Dynamic Space от Blum.